Biografija

Ivana Nikolić počela je da se bavi novinarstvom još kao student. Kao autor i voditelj kultne emisije televizije Studio B „Moj Beograd“, koju je vodila više od 12 godina, intervjuisala je preko 300 vrhunskih umetnika, naučnika, novinara, sportista, književnika i drugih izuzetnih sagovornika, kao što su Matija Bećković, Milena Dravić, Momčilo Bajagić Bajaga, Dragana del Monako, Vladimir Pištalo, Nataša Ninković, Vanja Bulić, Bilja Krstić, Predrag Danilović, Gorica Nešović, Robert Pešut Magnifico, Dušan Kovačević, Tanja Petrović i mnogi drugi.

Kao autor i voditelj, Ivana potpisuje i mini-serijal „Moj Beograd i moj Melburn“, koji je realizovala 2015. uz veliku podršku i pomoć i pod počasnim pokroviteljstvom Ambasade Australije u Srbiji i Njene ekselencije australijske ambasadorke Džulije Fini. Pokrovitelji ovog specijalnog australijsko-srpskog izdanja emisije Moj Beograd bili su i Etihad Airways i Air Serbia. U devet epizoda ovog mini-serijala, koji je sniman u Beogradu, Melburnu i Sidneju, Ivanini sagovornici bili su srpski, australijski i novozelandski pisci, umetnici, univerzitetski profesori i druge zanimljive ličnosti.

Pored toga, na televiziji Studio B, gde je radila 14 godina, bila je angažovana i kao voditeljka programa koji se emituju uživo, reporter, izveštač i novinar informativne, gradske i kulturne redakcije, tako da ima bogato iskustvo u gotovo svim vidovima televizijskog novinarstva i voditeljstva. Od novinarskih nagrada koje ima iza sebe, izdvaja se „Zlatna desetka“, koju joj je dodelilo Udruženje privrednih novinara Srbije za doprinos duhu Beogada i očuvanje njegovih vrednosti. Nakon višemesečnog glasanja, čitaoci TV Revije lista Politika izabrali su Moj Beograd za jednu od tri najdraže dokumentarne emisije, a u konkurenciji su bile emisije domaćih i stranih televizija, koje se emituju u Srbiji i regionu.

Iako je Ivanino profesionalno iskustvo vezano pre svega za televiziju, pisana reč je takođe njen fah i od detinjstva se bavi pisanjem. Kad je reč o njenom obrazovanju, maturirala je kao učenik generacije Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu, gde  je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odseku za klavir u klasi čuvene profesorke Zlate Maleš. Usavršavala se i kod istaknutih pijanista Igora Laska, Kemala Gekića, Jokut Mihajlović i drugih i bila jedna od najperspektivnijih mladih pijanistkinja svoje generacije, ali se pred kraj srednje škole opredelila za svoju drugu veliku ljubav – pisanu reč. Završila je srpsku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirala pod mentorstvom prof. dr Mila Lompara i dobila najvišu ocenu za svoj diplomski rad. Na kratko se vratila u akademske vode kada je 2015. na poziv profesora Fakulteta političkih nauka održala predavanje studentima novinarstva ove visokoškolske ustanove.

Krajem 2016. pokrenula je portal Australiana Serba, koji je posvećen kako srpskim i australijskim temama, tako i povezivanju Australije, Srbije i drugih zemalja na kulturnom, privrednom i drugim nivoima. Vrlo brzo po osnivanju, internet magazin Australiana Serba ostvario je uspešnu saradnju sa više domaćih i stranih medijskih, kulturnih i drugih organizacija i firmi. Sa saradnicima iz redakcije, Ivana je organizovala i predavanje poznatog pisca i istoričara Vladimira Pištala o Srbiji za strane diplomate i strance koji žive u Srbiji u Biblioteci Grada Beograda u Knez Mihajlovoj ulici. Predavanju je prisustvovala i ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart, a o ovom dešavanju izveštavali su RTS, Politika i drugi mediji.

U novije vreme, Ivana je objavila i više reportaža na kineskom državnom radiju na engleskom jeziku China Plus, britanskom portalu The Focus i u drugim stranim medijima. Kao savetnik i najbliži saradnik iz Srbije, bila je angažovana i na snimanju više epizoda popularnog kineskog televizijskog serijala On the Road u Srbiji. Od 2019. je angažovana na jednom velikom britanskom međunarodnom dokumentarnom projektu (detalji još nisu za javnost). Pored toga, trenutno se fokusira na pisanje i digitalne medije. Najvažnije aktivnosti možete pratiti preko ove internet stranice, gde možete naći i korisne linkove, kao i arhivu ranijih emisija, tekstova i drugih projekata.